lördag, augusti 06, 2005

Del 2

The Clash försöker staka sig framåt i den tuffa konkurrensen mellan alla punkband som svämmade över i Englands alla hörn.
Men på något sätt så lyckades de få ett skivkontrakt, iofs ett väldigt dåligt sådant.
Men det var ju ändå ett kontrakt, så de åkte in i studion.
De klämde till med många hits och blev snabbt en av Englands största artister.
De blev även accepterade av en icke punkpublik på grund av att de inte bara gjorde punklåtar utan också rock och reggaelåtar. De är den enda vita grupp som blivit accepterade av reggaekulturen och andra reggae-musiker.
Men i mitten av 80-talet började det gå utför, och det blev osämja i gruppen. De splittrades kort efter en turné i USA.
Alla gick sina egna vägar för att sedermera aldrig återförenas.
Under tiden i Sverige hade Joakim Thåström bildat ett nytt band han kalla Rymdimperiet.
Rymdimperiet var föregångaren till Imperiet, de bytte namn bara efter någon skiva.
Imperiet är ett av Sveriges största rockband genom tiderna.
De har gjort hit låtar som Du ska va president, Var e vargen och givetvis tolkningen av Bellmans Märk hur vår skugga som blev en dunder hit.
Imperiet gjorde många spelningar i olika folkparker runt om i Sverige.
1987 försökte de göra sig stora utomlands, de släppte en skiva på engelska med några av deras hitlåtar översatta till engelska.
Men de blev ingen större succé. Ett år senare återkom de med en ny platta som skulle bli deras sista. Med plattan släppt gjorde de sin sista turné, för att sen aldrig återförenas igen.
Med Imperiet-projektet avslutat gick Thåström på en solokarriär.
I Japan under denna tiden hade ett band som kallade sig X Japan bildats.
X Japan är ett av Japans absolut största band. De lirade härlig skön hårdrock som på minner lite om Guns N’ Roses, fast mycket bättre.
De har både låtar på japanska och på engelska och ibland så sjunger de på båda språken i samma låt. Till största delen sjunger de på engelska med sin sångare Toshi som har en helt underbar röst. Sen har vi Hide på gitarr och hans helt underbara solo kan man nästan tro att han är en gitarrgud. Den största i bandet är Yoshiki som skrev de flesta låtarna och producerade skivorna. De två övriga är Heath på bas och Pata på andra gitarren.
Under 80-talet gjorde de hits som I’ll Kill You, Kurenai, Blue Blood, Orgasm och givetvis den enormt pampiga balladen Endless Rain, som kanske är deras allra största hit någonsin.
X-Japan blev snabbt stora i hela asien. Det ledde till stora turnéer och många spelningar.

(Fortsättning följer)

Inga kommentarer: